Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

STIPO NIEUWSBRIEF OKTOBER

STADMAKEN MET OOG VOOR HET KLIMAAT 

In 2020 werden meerdere hitterecords verbroken, de biodiversiteit gaat in Nederland hard achteruit en de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening vormt één van de grootste uitdagingen waar we als samenleving de komende decennia voor staan. Zomaar een greep uit de veelheid aan kwesties rondom het thema klimaat.

Vorige week kwam het bericht dat door de aangescherpte coronaregels de geplande Nationale Klimaatweken niet door kunnen gaan. Ontzettend ongelukkig, want naast de coronapandemie hebben we te kampen met een klimaatcrisis die onze aandacht vraagt. De planeet wacht niet. In heel Nederland zijn gemeenten, buurtinitatieven, ondernemers en stadmakers bezig met plannen voor aardgasvrij en klimaatbestendig wonen. Ervaringen delen en samen leren is juist heel erg belangrijk, en kan overigens ook heel goed online (zie ook onze vorige nieuwsbrief).

Bovendien heeft de lockdown ons laten zien hoe waardevol goed stedelijk groen en een prettig stadsklimaat is voor de nodige dagelijkse frisse neus. En daar kunnen we allemaal – op kleine en grote schaal – bij helpen. In deze nieuwsbrief lees je kort hoe wij onze kennis over participatie, zelforganisatie en goede publieke ruimte inzetten om bij te dragen aan de energietransitie en oplossingen voor het veranderende klimaat.

In deze nieuwsbrief schenken we aandacht aan een drietal projecten rondom klimaatadaptatie in Rotterdam en Nieuwegein en leggen we uit hoe we aan placemaking doen met een ‘klimaatbril’ op. We presenteren het ‘Participatiekompas’, een instrument ontwikkeld door STIPO en de Gemeente Arnhem dat ingezet wordt bij het betrekken van bewoners bij de energietransitie. En je leest over het afstudeeronderzoek van STIPO-stagiair Eva Groen, over het ontwerp van straten met een optimaal microklimaat én een hoge gebruiksvriendelijkheid. Zoals altijd in ons werk stellen we de gebruiker centraal: we zullen het tenslotte samen moeten doen.

Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Lees dan vooral verder en neem contact op voor mee informatie. We nemen onze verantwoordelijkheid, op onze eigen frisse en betrokken manier, en doen dat graag met jou samen.

We hopen dat deze nieuwsbrief je inspireert om aan de slag te gaan. De tijd is nu.
Met groene groet!
Het STIPO team

PS. Ondanks dat de Nationale Klimaatweken niet doorgaan zullen wij op onze social media kanalen vanaf 12 oktober tot 6 november regelmatig posten over projecten, cases en instrumenten rond de energietransitie en andere klimaatgerelateerde onderwerpen.

Lees de hele nieuwsbrief hier.