Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

STIPO NIEUWSBRIEF JULI

STIPO ACTIEF IN STAD EN LAND 

Ruim een jaar geleden vertelden we in onze nieuwsbrief hoe we ook in tijden van Corona overal in gesprek gingen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners om samen te werken aan betere steden, dorpen, plekken. Via diverse gecombineerde online en offline aanpakken. Sinds een maand zijn we weer volop buiten te vinden. Met onze camper, buitenstand en buurtwandelingen is het heerlijk om mensen weer in hun eigen omgeving te begroeten. Je kunt even meelopen naar een donker hoekje waar altijd rotzooi wordt getrapt, of die fantastische ruimte waar bewoners samen een echte plek voor de buurt maken. En niet onbelangrijk, in live werksessies zien we ook weer de dynamiek tussen de diverse sleutelfiguren en betrokkenen. Zo stonden in Heusden de melkveehouder, de initiatiefnemer van het zonneveld, de bewoner die zich hard maakt voor meer biodiversiteit en de beleidsmakers van Natuurmonumenten en het waterschap samen aan tafel om de ambities voor het buitengebied in de omgevingsvisie te verkennen. Gesprekken die we via zoom het afgelopen jaar waren ingegaan en die we nu live vervolgen.

We zijn dus letterlijk op pad. Ons werk speelt zich af in veel verschillende omgevingen. Van stedelijke omgevingen tot landelijk gebied met lintdorpen en kleine kernen. Van moderne nieuwe stadswijken die goede plintvulling behoeven en zoeken naar sociale samenhang tot jaren ‘60 woonbuurten met veel sociale huurwoningen die vernieuwd worden en waar veel sociale, economische en ecologische kansen bijeenkomen. Van versteende oude woonwijken en uitleg-gemeenten met een sterke scheiding tussen wonen, werken en winkelen die nu niet meer van deze tijd is. Situaties die je ook vindt in de dorpen die door de jaren heen schoksgewijs zijn gegroeid, met steeds een nieuwe woonwijk eraan, waar zowel vanuit mobiliteit, klimaatbestendigheid en sociale cohesie om andere antwoorden wordt gevraagd.

Geen wijk, buurt of plein is hetzelfde. We blijven nieuwsgierig en samen met de lokale experts – bewoners, ambtenaren, ondernemers, initiatiefnemers – werken we aan nieuwe strategieën en praktische aanpakken. In deze nieuwsbrief nemen we je graag mee langs enkele locaties waar we nu werken.

Veel plezier deze zomer en laat je verrassen door de vele mooie plekken die je aandoet. In eigen stad of dorp, of elders.

Hartelijke groet,
Het STIPO team

Lees de hele nieuwsbrief hier.