Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.
Placemaking is allang niet meer alleen iets voor stedenbouwkundigen en architecten — ook voor beleidsmakers zouden de de principes van “De Stad Op Ooghoogte” een grote rol kunnen spelen. Adviseur Desiree van Bureau Buiten deelt in dit blog hoe zij placemaking-ideeën inzet om meer mensgerichte oplossingen te creëren in gebiedsontwikkeling. Ze volgde de City at Eye Level Training bij STIPO en vertelt hoe kleine experimenten, co-creatie én de menselijke maat onmisbaar zijn in haar dagelijks werk.
“Wij, adviseurs of beleidsmakers, vergeten soms om gewoon naar buiten te gaan, en uit te proberen welke concepten werken in plaats van theoretisch benaderen.””
– Desiree, adviseur Vrije Tijd & Erfgoed
Erfgoed en vrije tijd
Bij Bureau BUITEN werken de adviseurs aan vraagstukken die te maken hebben met gebiedsontwikkeling, ruimtelijke economie, EU-subsidies en duurzame leefomgeving. Desiree werkt in het team dat zich bezighoudt met recreatie, toerisme en erfgoed.Het werkveld recreatie en erfgoed is volgens haar vooral interessant omdat je bezig bent met onderwerpen waar ‘plezier’ een belangrijke rol speelt. “Placemaking zit verweven in veel van wat we doen,” benadrukt ze. “Beleid (en ontwerp) moet je altijd ontwikkelen met de eindgebruiker in gedachten, waar dan ook.” Zo vertelde ze over een voorbeeld in Utrecht, waar op graspleintjes picknicktafels werden neergezet, met een kleine omheining eromheen. Leuk bedacht, maar in de praktijk voelde niemand zich vrij om er te gaan zitten. “Is het kunst? Mag ik hier wel komen?” vroegen voorbijgangers/buurtbewoners zich af. “Dat is een flinke mismatch dus.
De Stad Op Ooghoogte Training: gewoon dóén
Desiree wilde beter begrijpen hoe ze placemaking nog effectiever kon inzetten en besloot daarom de De Stad Op Ooghoogte Training te volgen. “Wat ik geweldig vond, is de oproep tot experimenteren. Je kunt plannen maken tot je een ons weegt, maar soms moet je gewoon aan de slag,” vertelt ze. Ze verwees daarbij naar een voorbeeld uit Milaan dat in de cursus werd genoemd. Daar werden tijdelijke ‘pleintjes’ op het asfalt geschilderd. Na een half jaar werd gekeken wat wel en niet werkte. “Mensen hebben immers vaak een tijdje nodig om te wennen aan nieuwe ideeën. Eerst zijn ze tegen, na een testfase raken ze aan de nieuwe situatie gewend of zelfs gehecht en willen dan niet meer terug naar de oude situatie. Experimenteren met ruimte passen we te weinig toe vind ik. Zo maak je placemaking tastbaar. Je ziet meteen wat écht aanslaat. Dit laat zien dat je wel mooie plannen kunt maken, maar dat het in de praktijk vaak anders loopt. Zoiets merk je pas als je het echt uitprobeert.”
Experimenteren in de eigen praktijk
Dat praktijkgerichte karakter ziet Desiree ook graag terug in haar eigen projecten. Ze trekt er graag op uit om veldwerk te doen of met stakeholders te praten. Participatie is een groot onderdeel van de projecten van Bureau BUITEN “Door de buurt in te gaan en met allerlei mensen te praten, merk je snel wat er leeft en spreek je een veel meer diverse groep dan op de gemiddelde bewonersavond verschijnt.” aldus Desiree.
Niet alleen leuk voor kinderen
Tijdens haar werk ziet Desiree dat het woord ‘leuk’ vaak automatisch geassocieerd wordt met kinderen of oppervlakkigheid, terwijl ook volwassenen behoefte hebben aan verrassende en speelse elementen in hun omgeving. “Laatst zag ik in een kunstmuseum eenvoudige bordjes hangen met ‘de tentoonstelling in het kort’. Zo slim! Je hebt meteen een laagdrempelige ingang, en zo is een museum ook interessant voor mensen die niet graag of makkelijk lezen.”
Waarom de training ook interessant is voor andere professionals
Desiree raadt de City at Eye Level Training dan ook zeker aan. “Iedereen die zich met de gebouwde omgeving bezighoudt, zou dit moeten volgen.” zegt ze. “Het idee dat je eerst vanachter je bureau een compleet beleidsplan schrijft, werkt gewoon niet altijd. Ga de straat op, praat met mensen, voer kleine ingrepen uit en kijk of ze werken.”
Wil jij ook leren hoe je placemaking kunt toepassen?
Net als Desiree gelooft STIPO dat De Stad Op Ooghoogte / City at Eye Level Training niet alleen geschikt is voor architecten of stedenbouwkundigen. Ook voor adviseurs, beleidsmakers en erfgoedexperts zijn de inzichten van groot belang. Denk je dat jouw projecten (en collega’s) kunnen profiteren van mensgericht ontwerp en placemaking-methodieken?
Benieuwd hoe jij jouw stad kunt verrijken met placemaking?
Meld je aan voor de volgende training of neem contact op via olga@stipo.nl. Samen maken we de openbare ruimte mensgericht, inspirerend en duurzaam.