Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.
Placemaking is allang niet meer alleen iets voor stedenbouwkundigen en architecten — ook in het gemeentelijk beleid biedt de mensgerichte benadering van “De Stad Op Ooghoogte” grote kansen. Anh, projectleider Sociaal Stedelijke Ontwikkeling bij de gemeente Almere, deelt in dit blog hoe de City at Eye Level Training haar heeft geholpen om met een frisse blik naar haar stad te kijken én collega’s te adviseren. Ze volgde de cursus bij STIPO en vertelt hoe haar ‘kikkerogen’ nu voortdurend nieuwe mogelijkheden zien.
“Ik blijf rondkijken en analyseren: waarom vind ik dit zo leuk?”
– Anh, projectleider bij de gemeente Almere
Van journalistiek naar gebiedsontwikkeling
Anh’s carrière begon met een heel andere achtergrond: journalistiek. Toch rolde ze al snel de wereld van gemeentelijk beleid in Almere in. Als projectleider Sociaal Stedelijke Ontwikkeling richt ze zich nu op de verbinding tussen het sociale en fysieke domein. “We zien vaak dat steden groeien door woningbouw, maar de sociale voorzieningen niet altijd meegroeien,” vertelt Anh. “Wij willen die kloof dichten, zodat mensen zich écht thuis voelen in Almere.”
In haar rol adviseert ze collega’s over de beste manier om maatschappelijke voorzieningen in te passen, en bewaakt ze dat de stem van bewoners niet uit het oog wordt verloren. Zo kwam ze in contact met STIPO — en met de City at Eye Level (CAEL) / De Stad Op Ooghoogte Training.
De Stad Op Ooghoogte Training: ontdekkingsreis met kikkerogen
Aanvankelijk schreef Anh zich in zonder precies te weten wat ze kon verwachten: “Ik dacht: ‘Why not? Altijd leuk om nieuwe dingen te leren!’” Maar na de eerste trainingsdag ervoer ze direct de impact. “Ik ging dat weekend naar Haarlem en keek ineens met hele andere ogen rond. Waarom vind ik deze straat zo fijn? Wat maakt dat ik me hier welkom voel? Ineens ging ik alles analyseren,” lacht ze.
Die ‘kikkerogen’ — een begrip uit de training — blijven volgens Anh voor altijd open. “Voor mij als bewoner én als ambtenaar is dat fantastisch, want je ziet continu kansen om de stad prettiger in te richten.”
Van plannen naar praktijk: wat betekent dat in Almere?
De City at Eye Level-principes zijn volgens Anh niet alleen toepasbaar op grote nieuwbouwprojecten, maar ook op kleine, lokale ingrepen. “Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn,” benadrukt ze. “Soms kun je met een kleine ingreep een enorme impact maken. Een goed geplaatste bank, een leuke plintinvulling of net even die andere route langs een groener stukje.”
Met Almere Pampus op de planning (een nieuw stadsdeel) ziet Anh een uitgelezen kans om placemaking gelijk vanaf het begin te integreren. “Het is super inspirerend om te horen hoe andere steden — nationaal en internationaal — met zulke gebiedsuitbreidingen omgaan,” vertelt ze. “Zo had ik er nooit over nagedacht dat Aziatische steden heel erg verschillen van Westerse steden – logisch, maar opende echt mijn ogen! Ik raak er extra van overtuigd dat je vanaf dag één de sociale samenhang moet meenemen.”
“Ga eens de straat op, kijk om je heen…”
Anh merkt dat ze na de training niet alleen kijkt naar het vraagstuk van maatschappelijke voorzieningen, maar ook naar uitstraling op ooghoogte. Ze herinnert zich een projectvoorstel waarin de fietsenstalling voor een nieuw gebouw pal aan de straat zou komen. “Dan vraag ik: ‘Is dat wel zo uitnodigend voor voorbijgangers?’ Ik loop het hele plan door, van de gevel tot de zonligging, omdat ik nu wéét hoe sterk dat de beleving van mensen beïnvloedt.”
Toch gaat veranderend denken in een gemeentelijke organisatie niet altijd razendsnel. “Sommige mensen zijn al jaren gewend om op een bepaalde manier te werken,” zegt Anh. “Maar stap voor stap probeer ik mijn collega’s te overtuigen: ga eens de straat op, praat met bewoners, kijk naar wat er elders werkt. Het kost tijd, maar ik blijf enthousiast.”
Uitdagingen: van enthousiasme tot realiteit
Een van de grootste uitdagingen? De balans tussen het ambtelijke tempo en de creatieve energie die ze na de cursus voelt. “Je moet wel eens accepteren dat niet alles meteen kan,” geeft Anh toe. “Maar door samen met een andere collega — die de training al eerder volgde — ideeën te delen, houden we het vuurtje brandend. We blijven zoeken naar manieren om placemaking op de agenda te zetten, want wonen is zóveel meer dan een dak boven je hoofd.”
Waarom deze training ook voor andere gemeenten waardevol is
“Bij een gemeente ben je vaak bezig met overleggen, documenten en regels,” aldus Anh. “Maar de City at Eye Level Training haalt je uit die bureaustoel en laat je buiten kijken. Het opent je ogen: waarom werkt die ene straat in je stad wel, en een andere niet? Hoe creëer je prettige plekken waar mensen graag verblijven? Het is niet alleen goed voor nieuwbouwplannen, maar óók voor kleine aanpassingen in bestaande wijken.”
Daarnaast vindt Anh de diversiteit van de cursusdeelnemers een groot pluspunt. “Je leert niet alleen van experts, maar ook van collega’s in andere steden, woningcorporaties, creatieve bureaus — noem maar op. Dat verrijkt je netwerk enorm.”
Ook ‘kikkerogen’ ontwikkelen?
Net als Anh gelooft STIPO dat placemaking en De Stad Op Ooghoogte / City at Eye Level Training niet alleen voor ontwerpers en projectontwikkelaars is weggelegd. Juist mensen in een gemeentelijke organisatie — van beleidsmedewerkers tot projectleiders — kunnen er veel uithalen.
Benieuwd hoe jij jouw stad kunt verrijken met placemaking?
Meld je aan voor de volgende training of neem contact op via olga@stipo.nl. Samen maken we de openbare ruimte mensgericht, inspirerend en duurzaam.