Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maak kennis met: Roosmarie!

Sinds 1 februari is Roosmarie onderdeel van STIPO. Hiervoor werkte ze eerder onder meer als buurtontwikkelaar bij een vastgoedontwikkelaar en deed zowel sociaal werk als placemaking in haar eigen wijk in Amsterdam-Oost. Nu brengt ze haar ervaring, energie en kritische blik mee naar ons. Tijd om haar beter te leren kennen!

Hoi Roosmarie! Laten we bij het begin beginnen.
“Haha, is goed. De afgelopen jaren werkte ik bij een vastgoedontwikkelaar als buurtontwikkelaar. In die rol betrok ik bewoners bij onze projecten – bijvoorbeeld door samen een daktuin te ontwerpen of draagvlakonderzoek te doen in een wijk. Het was een hele brede en leerzame rol. Daarna wilde ik even ruimte nemen, dus werkte ik in een buurtkroeg en ging ik sociaal werk doen in mijn eigen buurt bij Civic Amsterdam. Daaruit onstond een opdracht voor twee kleine ruimtes (de Poortgebouwtjes) in de Indische Buurt hier in Amsterdam, die ik heb geprogrammeerd met activiteiten en ontmoetingen. Heel lokaal, heel sociaal. En toen kwam de vacature van STIPO voorbij. Dat voelde meteen als een logische volgende stap.”

Dat klinkt inderdaad logisch. Wat sprak (en spreekt) je aan in STIPO?
“Het idee van eerst mensen, dan plekken en gebouwen – dat resoneert voor mij enorm. Het begint bij de bewoners, bij hun behoeften en verhalen. Zij maken de buurt. Een gebouw moet daarop aansluiten, niet andersom. STIPO ademt dat echt, en dat vind ik heel sterk. Mijn achtergrond in buurtontwikkeling helpt me om steeds te zoeken naar de balans tussen menselijke behoeften en ruimtelijke mogelijkheden.”

En nu inmiddels al een tijdje begonnen bij ons.
“Ja! Ik ben meteen in een aantal projecten gedoken. Ik help onder andere mee met de Community of Practice bijeenkomst over robuuste energiesystemen, en werk mee aan het traject ‘Complete Buurten’ in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hilversum en Enschede. Daarnaast heb ik recentelijk de interne training ‘Stad op Ooghoogte’, wat heel fijn was om het gedachtegoed van STIPO nog beter te doorgronden. ” 

Wat is voor jou een complete buurt?
“Ik woon al vijf jaar in dezelfde wijk, maar pas sinds ik alleen woon – en zeker sinds corona – ben ik de buurt echt gaan ervaren. Toevallige ontmoetingen, nieuwe vriendschappen, een koffietje met een buur… Het is simpel, maar zó waardevol. Ook kleine vormen van contact dragen voor mij bij aan een buurtgevoel.”

Goed verbonden zijn met je buurt is ontzettend fijn.
“Ja, zoals ik al zei heb ik vorig jaar twee ruimtes in de buurt geprogrammeerd met mensen en initiatieven uit de buurt. Deels vrijwillig en deels gefinancierd door Fonds voor Oost. Uiteindelijk heb ik het overgedragen aan LOLA, zodat het kon voortbestaan. 

Ik ben bovendien altijd erg nieuwsgierig naar de geschiedenis die achter gebouwen schuil gaat. Zo heb ik ooit een podcastaflevering gemaakt over het Badhuis. Lijkt me erg leuk om dit in de toekomst ook voor STIPO in te kunnen zetten.”

Fantastisch! Heb je zelf ook een bepaalde werkwijze?
“Ja, voor mij moet werk een combinatie zijn van denken en doen. Ik hou van goed onderbouwd werken, met ruimte voor onderzoek en analyse, maar ik wil ook echt iets in beweging zetten. Resultaten zien, dingen realiseren, dat vind ik belangrijk. Dus theorie én praktijk, hoofd én handen.”

Klinkt alsof je STIPO al helemaal in de vingers hebt.
“Ik zie mezelf als stadsmaker. Het verbindt sociale uitdagingen met de fysieke ruimte. Dat is voor mij de kern: meebouwen aan buurten waar mensen zich thuis voelen en betrokken zijn.

Dit past helemaal bij ons. Fijn om je aan boord te hebben Roosmarie!