Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Transformatie Korenkwartier Arnhem

In opdracht van de gemeente Arnhem is STIPO als matchmakers aan de slag gegaan met gebiedstransformatie in het Korenkwartier voor een duur van twee jaar. In de binnenstad van Arnhem is de Varkensstraat het startpunt van de transformatie van het kwartier.

Het Korenkwartier, meer dan een uitgaansgebied

De gemeente Arnhem is voortvarend aan de slag gegaan met de transformatie van het Korenkwartier, hét uitgaansgebied van Arnhem. De kwaliteit van het gebied is flink verminderd de afgelopen jaren: zowel in invulling van de horeca en uitgaansgelegenheden als in overlast op straat met sprake van criminele activiteiten en geldstromen in het eigendom en beheer van enkele panden. Een stevige aanpak is genoodzaakt, waarbij vanuit verschillende disciplines gewerkt wordt aan een transformatie naar een ander soort gebied, van uitgaan naar meer wonen. De gemeente heeft verschillende instrumenten in handen: eigen vastgoed in het Korenkwartier, nieuwe bestemmingsplannen, de wet voorkeursrecht en horecaconvenant. Door middel van de samenwerking met matchmakers wordt er ingezet op samenwerking tussen de verschillende stakeholders in het gebied voor het bouwen van netwerken, eigenaarschap in de openbare ruimte en het vinden van nieuwe functies voor de vele leegstaande panden.

Korenmarktcoalitie

Het gebied kent een complex netwerk aan stakeholders met veel lege horecapanden in bezit van brouwerijen, ondernemers die het hoofd niet boven water kunnen houden en beperkte openbare ruimte voor informaliteit. Toch is het mogelijk het gebied te transformeren naar een aantrekkelijk kwartier waar mensen willen leven, verblijven, werken en waar mensen hun omgeving kunnen versterken. Om eigenaarschap te creëren was het van belang om nieuwe tradities te creëren om de stakeholders uit het gebied bij elkaar te krijgen zoals een maandelijks Korencafé, een Korenmarktcoalitie van lokale ondernemers en bewoners die gezamenlijk over hun eigen gebied nadenken en tot actie komen en een jaarlijkse evenementen programmering. Ook is er geëxperimenteerd met nieuwe functies in de Varkensstraat door de aangekochte panden van de gemeente tijdelijk te vullen om te zoeken naar goede nieuwe formules in de straat.

Resultaten

Tot nu toe is er gewerkt aan een serie van korte en lange termijn acties onder de thema’s kunst en programmeren, groen, schoon, heel, veiligheid, bereikbaarheid, vastgoed, welstand, kwaliteit van plinten en publieke ruimte en organisatieformules zoals een BIZ.