Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stedelijk Programmeren Binnenstad Zoetermeer

STIPO werkt sinds april 2022 samen met Springco Urban Analytics aan een mooie opdracht voor de Gemeente Zoetermeer. 

De gemeente streeft naar een levendige en sfeervolle binnenstad, terwijl er ook de ambitie is om 2000 woningen bij te bouwen voor 2040. Het creëren van die sfeervolle binnenstad is voor een New Town als Zoetermeer, met een verhoogd winkelcentrum als stadshart, een uitdagende opgave. 

Op basis van de woonvraag en woonbehoeftes van de diverse leefstijlen in de omgeving van Zoetermeer analyseert Springco welke type woningen er voor welke doelgroep ontwikkeld zou moeten worden. STIPO maakt een afweging welke voorzieningen daarbij horen om een leefbare, maar vooral ook aantrekkelijke en bruisende binnenstad te realiseren. Te denken valt aan maatschappelijke voorzieningen en stadsverzorgende economie, maar ook de inrichting van de openbare ruimte (op maaiveld en ook het dak). Springco en STIPO werken in dit proces nauw samen met een team van de Gemeente Zoetermeer. In juli 2022 wordt het project afgerond en wordt er een eindrapport aangeboden aan de gemeente.