Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stadmakersfonds

Het Stadmakersfonds draagt bij aan een levendige en inclusieve stad door te investeren in initiatieven met maatschappelijke meerwaarde en redelijk economisch rendement. Het fonds is matchmaker tussen stadmakers en investeerders. Het helpt initiatieven hun vastgoed en grond aan te kopen, en de bouw te financieren. Om het maatschappelijk rendement mogelijk te maken hanteert het fonds een redelijk financieel rendement. Daarnaast adviseert het fonds stadmakers over het opzetten van een haalbare businesscase.

Stadmakers hebben impact

Stadmakers steken de handen uit de mouwen om steden duurzaam, inclusief en aantrekkelijk te maken en te houden. Ze dragen bij aan een betere stedelijke leefomgeving. Ze starten bijvoorbeeld een circulaire broedplaats, een openbare buurttuin, een werkgelegenheidsproject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, blazen leegstaand vastgoed nieuw leven in, of maken van een ingeslapen plek een huiskamer voor de buurt.

Stadmakers werken maatschappelijk betrokken en participatief. Ze creëren waarde: sociaal, duurzaam, creatief en artistiek. Ook geven ze (omliggend) stedelijk gebied, grond en vastgoed financieel meer waarde. Stadmakers zijn gepassioneerde wegbereiders voor nieuwe gebiedsontwikkeling door middel van ‘Placemaking’. 

Stadmakersfonds als investeerder en matchmaker

Met maatschappelijke impact als drijfveer, is een gezonde businesscase het fundament voor langdurig succes. Maar voor nieuwe initiatiefnemers is het lastig toegang te krijgen tot financiering. Financiers die maatschappelijk verantwoord willen investeren weten de stadmakers vaak niet te vinden, en andersom. Traditionele banken en financiers zien de kleinschalige en jonge initiatieven als te kwetsbaar of zijn niet (onmiddellijk) geïnteresseerd in maatschappelijk rendement.

Begeleiding en gedeelde garantstelling nemen zorgen weg. Steeds meer private investeerders willen investeren in initiatieven met maatschappelijke impact, onder voorwaarde dat de investering goed wordt begeleid en beheerd. Het Stadmakersfonds is matchmaker tussen die stadmakersinitiatieven en investeerders.

Van regionale naar een landelijke impact

Het Stadmakersfonds is gestart in 2019 in de Provincie Utrecht. De Provincie Utrecht heeft het eerste fundament onder het Stadmakersfonds gelegd door het van het eerste eigen vermogen te voorzien. Het partnership met de Triodos Bank vergroot het investeringsvermogen. De bank investeert al veelvuldig in bijzondere projecten, waaronder broedplaatsen in stedelijke gebieden. Samenwerking met het fonds ligt geheel in lijn met de maatschappelijke doelstelling van de bank.

Stadmakersfonds is een Stichting met een zelfstandig bestuur en een raad van advies. STIPO en Stadkwadraat zijn initiatiefnemers en hebben in de eerste fase de rol om het fonds op gang te brengen, en om Stadmakers te adviseren in hun businesscase. Wanneer de projecten zijn opgestart en gefinancierd, wordt het voor private investeerders mogelijk in te stappen en mee te investeren met eigen vermogen en daarmee het vermogen van stadmakers verder uit te breiden. 

Het Stadmakersfonds is momenteel eerste projecten van stadmakers in de provincie Utrecht aan het financieren. Nadat het Stadmakersfonds succesvol is gelanceerd in de Provincie Utrecht, is de ambitie ontstaan om uit te breiden naar andere provincies en uit te groeien tot hét landelijke fonds voor stadmakersinitiatieven. Op 24 juni 2020 is het fonds landelijk gelanceerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. Bekijk hier de livecast. 

Investeer mee in een socialere stad!

Download de gehele introductie van het Stadmakerfonds.