Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Merwede Kwaliteitsteam

De Gemeente Utrecht heeft de ambitie om van de Merwedekanaalzone in Utrecht een aantrekkelijk en levendig stedelijk gebied te maken met een hoge dichtheid en dat goed verbonden is met de omgeving. Hierin is onder meer een kwalitatieve stad op ooghoogte van groot belang. Om de ambitie waar te maken dienen bouwplannen van ontwikkelaars en de gemeente eerst langs een kwaliteitsteam te gaan die ze beoordeelt op grond van stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan. Aan STIPO is de vraag gesteld of deze kaders voldoende handvatten bieden om de beoogde aantrekkelijke stadswijk te realiseren. Hans Karssenberg, partner bij STIPO, is daarom sinds 2020 lid van het kwaliteitsteam samen met Robert Winkel, Martine van Vliet, Marlies de Nijs, Atto Harstra en Caro van de Ven.

Het kwaliteitsteam Merwede is aangesteld door het Eigenarencollectief Merwede, bestaande uit grondeigenaren: Gemeente Utrecht, AM/Synchroon, Ramphastos, Jansen-De Jong, BPD, VVE-Merwede/Lingotto, G&S/Boelens de Gruyter/Round Hill Capital. Het stedenbouwkundige visie en plan is ontwikkeld door Marco Broekman.