Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kolenkit Amsterdam-West

De Gemeente Amsterdam heeft STIPO gevraagd om mee te werken aan de integrale vernieuwing van de Kolenkitbuurt in Amsterdam West. Bewoners zijn heel trots op de buurt en sociale netwerken en willen er graag blijven wonen en daar richten we ons op in de vernieuwing. We werken we sinds de zomer van 2020 aan deze integrale vernieuwing en stellen daarbij initiatief uit de buurt, eigenaarschap van de community, ontmoeting, talentontwikkeling en placemaking centraal. We hebben gezorgd dat het aantal sociale huurwoningen gelijk is gebleven en door meer woningen toe te voegen is een gemengde wijk ontstaan.

Samen met de bewonersorganisatie uit de buurt, Rochdale, Heren5 architecten en Karres en Brands hebben we een concept stedenbouwkundige visie gemaakt voor de vernieuwing van alle laatste sociale huurwoningen. In plaats van een extern bureau de participatie te laten doen hebben we hiervoor de bestaande buurtorganisaties opdracht hebben gegeven. En ondanks de Corona tijd hebben ze ruim 300 van de 1500 huurders en hun kinderen hebben weten te betrekken bij het vernieuwingsplan, 43 buurtinitiatieven losgewoeld die we als partner bijstaan om zo echt vanuit bewoners initiatieven de integrale vernieuwing vorm te geven, buurtmoestuinen opgezet samen met de huurders, én plekken voor maatschappelijke ontmoeting, jongeren, talentontwikkeling en werktoeleiding gecreëerd.

Deze aanpak is geborgd in de organisatie van Stadsdeel West en de buurtnetwerken, zodat als wij klaar zijn deze structuur van samenwerken zal blijven bestaan.