Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Handboek Superplinten

In opdracht van de gemeente Amsterdam ontwikkelden Heren 5 architecten, ontwikkelaar AM en Stipo gezamenlijk het handboek Superplinten. Hierin staan ruimtelijke en programmatische tools voor gemengd stedelijke buurten, waar het combineren van werken en wonen centraal staat.

Groeiende steden hebben nieuwe woningen én ruimte voor werkgelegenheid nodig. Ruimte voor meer wonen en groen gaat vaak ten koste van werken. De aantrekkingskracht van een stad wordt echter mede bepaald door een grote diversiteit aan werkgelegenheid.

Superplinten zijn de schakel om te komen tot een hoogstedelijk gebied waarbij werken én wonen gelijkwaardig worden behandeld. Het handboek biedt diverse tools voor mogelijk maken van een gemengde buurt met een grote diversiteit aan werkruimtes op de begane grond voor stadsverzorgende bedrijvigheid, zoals maak- en reparatiebedrijven of creatieve werkplekken.

Het handboek Superplinten is opgesteld op basis van de stedenbouwkundige en programmatische ambities van transformatiegebied Sloterdijk I Zuid, maar is ook toepasbaar op de rest van Haven-Stad en andere stedelijke (transformatie)gebieden. De gemeente en de auteurs stellen de opgedane kennis daarom graag beschikbaar aan iedereen die voor eenzelfde uitdaging staat: hoogstedelijke ontwikkeling in een gemengde programmering met een aantrekkelijke openbare ruimte.

Benieuwd naar het complete handboek Superplinten?

Download de publicatie via de ‘Publicaties‘ pagina op onze website of bekijk hem hier.

 

Afbeeldingen door Heren5, uit rapport Superplinten.