Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gulden Winckel Amsterdam-West

Meer woningen = betere plinten en plek voor de buurt

Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en de gemeente Amsterdam werken samen aan de ontwikkeling van het Gulden Winckel gebied in de oksel van de A10 en de Haarlemmerweg in Amsterdam West. De buurt zal verdicht worden door extra appartementengebouwen toe te voegen, in de hoogte en tussen de bestaande, deels monumentale, bebouwing in. Uit de eerdere participatie kwam naar boven dat bewoners zich zorgen maken over de hoogte en impact van de bebouwing, graag meer groen willen en betere plekken met kans voor ontmoeting. Daarbij wordt het heel belangrijk gevonden dat toekomstige bewoners eigenaarschap kunnen tonen voor de buurt om een gevoel van anonimiteit te voorkomen, en dat de nieuwbouw ook kansen biedt voor huidige bewoners in Bos en Lommer zelf.

Het verdichtingsvraagstuk speelt in veel binnenstedelijke gebieden. Vanuit STIPO vinden we het belangrijk dat we deze uitdaging altijd benutten om te werken aan betere plekken en buurten, die samen met bewoners en lokale ondernemers worden gemaakt. Betrokkenheid van de bewoners in de buurt is, is in onze aanpak, vanzelfsprekend cruciaal. We vragen daarbij, naast ruimte voor de zorgen en ideeën van bewoners bij het ontwerp, ook altijd veel aandacht voor actieve plinten, zachte overgangen en gebruiksgroen. Een nieuwe zoektocht betreft de nieuwe bewoners. Kunnen dat ook mensen uit de wijk zijn, en zo ja, hoe maken we dat dan mogelijk? Als het kleine starterswoningen zijn, hoe zorgen we er dan toch voor dat zij zich betrokken voelen bij de buurt? De vraag van de drie woningcorporaties is voor STIPO een geweldige kans om ook daar samen nieuwe antwoorden op te vinden.