Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Dreven, Den Haag

STIPO werkt samen met Sweco aan collectieve woonvormen in Haagse buurt De Dreven.

Context

In de Dreven, in Den Haag Zuidwest, zijn sterke sociale structuren. Woningcorporatie Staedion, de gemeente Den Haag en ontwikkelaar Heijmans willen deze structuren graag behouden bij de grootschalige transformatie (sloop-nieuwbouw) die de komende jaren gaat plaatsvinden in de buurt. Door innovatieve, collectieve woonconcepten te ontwikkelen kan ruimte gegeven kunnen worden aan de sociale banden die er zijn en worden deze versterkt. Maar hoe zou dat er uit moeten zien? En hoe sluiten deze nieuwe woonvormen het best aan bij de wensen en behoeften van de huidige en toekomstige bewoners van de Dreven?

Opdracht

STIPO en Sweco praten met bewoners en professionals uit de Dreven om erachter te komen hoe de waardevolle sociale banden in de buurt eruitzien, wat de woonbehoeften van bewoners zijn en hoe samen met hen passende collectieve woonvormen gevonden kunnen worden. Door met een camper in de buurt te gaan staan worden bewoners bereikt die normaal niet op een bewonersbijeenkomst langs zouden komen. Tijdens de gesprekken bij de camper luisteren STIPO en Sweco naar de bewoners en hoe zij samen zouden willen wonen, welke ruimtes zij zouden willen delen, welke spullen zij zouden willen delen, en met wie zij zouden samen willen wonen. Er is van alles mogelijk. Denk aan woonvormen waar ouderen met dezelfde culturele achtergrond samenwonen, aan woonblokken met een huiskamer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, of een gedeelde buurtmoestuin.

In een reeks sessies met bewoners, professionals, Staedion, de gemeente Den Haag en Heijmans wordt verder uitgewerkt hoe ‘samen wonen’ in de Dreven eruit zou kunnen zien en hoe dit georganiseerd moet worden. Zo wordt een concreet en haalbaar plan opgesteld voor innovatieve woonvormen die bijdragen aan sterke sociale structuren in de buurt.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd geraakt en heeft u vragen? Of wilt u verkennen hoe stakeholderonderzoek doormiddel van campergesprekken en het werken met lokale helden, ingezet kan worden bij de gebiedsontwikkeling waar u aan werkt? Neem dan contact op met Frederique Huls!