Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Co-creatie van de Lebuinuspleinen in Deventer

In maart 2019 werd STIPO gevraagd door de Gemeente Deventer om te helpen bij de transformatie van het historische Grote Kerkhof, een voormalig parkeerterrein. De opgave was het opzetten van een programma van eisen in co-creatie met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. In het co-creatie process spraken we betrokken instanties rondom het plein, ambtenaren en gebruikers. Ook stonden we tijdens de lente van 2019 met een camper op het plein en spraken daar alleen al meer dan 200 gebruikers, zie ook de Urban Camping Tool. Naar aanleiding van deze eerste fase, toetsten we de opgehaalde informatie in verschillende co-creatie sessies. Door het succes van het project en de aandacht die het kreeg in de stad besloot de gemeente de omvang van het project te vergroten en vanaf toen lag de focus, naast het Grote Kerkhof, op de transformatie van de drie Lebuinuspleinen.

Het proces van co-creatie leverden een programma van eisen op voor het Grote Kerkhof die we hebben gepresenteerd aan het ontwerpbureau BoschSlabbers. Deze ontwerpers hebben we samen met de klankbordgroep gekozen. Na een korte periode waarin het ontwerpteam de ontwerpen hebben geschetst en de laatste details vaststelden in samenwerking met betrokkenen werd in maart 2020 het definitief ontwerp voor het Grote Kerkhof gepresenteerd. Onder de aanwezigen was veel enthousiasme over het ontwerp voor de nieuwe inrichting en men zagen veel van hun collectieve input terug in het ontwerp.

De herontwikkeling van het Grote Kerkhof werd gestart in 2021 en in het najaar van 2022 zullen alle werkzaamheden afgerond zijn.