Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Businessplan Exploitatiemaatschappij Hamerkwartier Amsterdam-Noord

De Gemeente Amsterdam zet voor het Hamerkwartier in op de ontwikkeling van een ‘Creatieve Productie Wijk’. Er komt een mix van 6500 woningen in verschillende woontypes en honderden kleinschalige bedrijven. Om te zorgen voor een prettig gemengd gebied waar kleine bedrijvigheid niet wordt verdrongen is STIPO gevraagd een aanpak te formuleren.

In de eerste fase deden we een verkennend onderzoek naar de behoefte bij marktpartijen voor een exploitatiemaatschappij, die behoefte bleek er te zijn. Dus vanaf de zomer 2022 is STIPO gestart met het opstellen van een Businessplan voor de Exploitatiemaatschappij Hamerkwartier. We onderzoeken hoe de EMH eruit moet ziet, hoe we vermogen kunnen verzamelen voor het kopen van bedrijfsruimtes en hoe we vervolgens kunnen zorgen dat het een positieve exploitatie wordt. Dit doen we door het voeren van gesprekken met ontwikkelaars en investeerders in het gebied. Een Exploitatiemaatschappij Hamerkwartier (EMH) is van meerwaarde om van het Hamerkwartier een geslaagd gemengd productief woon-werk gebied te maken.

Eind 2022 presenteren we het Businessplan aan de gemeente, die op basis daarvan zal beslissen of er een vervolgstap komt waarin de Exploitatiemaatschappij Hamerkwartier daadwerkelijk opgericht zal worden.

Lees hier ons rapport Verkenning Exploitatiemaatschappij Hamerkwartier Amsterdam