Groenblauwe schoolpleinen Rotterdam Zuid

Een groen schoolplein: voor gezonde kinderen en een gezonde stad!

In 2018 geïnitieerde Stichting Rondom GWW een ontwerpwedstrijd voor groene schoolpleinen in Rotterdam Zuid. Uit onderzoek blijkt dat spelen in het groen grote invloed heeft op de stemming en concentratie van kinderen. De inrichting van de directe schoolomgeving is daarbij van essentieel belang. Een groen schoolplein daagt niet alleen kinderen uit tot meer bewegen, maar brengt ze meer in contact met de natuur, laat ze beter samen spelen en vergroot de leeromgeving van kinderen.

Veel schoolplein bestaan uit veel steen en weinig groen. Een groener schoolplein kan bijdragen aan verkoeling op hete dagen, vergroting van de biodiversiteit en kan voor minder regenwateroverlast zorgen bij hevige buien voor het schoolplein en de buurt.

In samenwerking met Buro Bergh ontwierp STIPO het participatieve traject voor een ontwerpwedstrijd met leerlingen uit groep 7 en 8. De kinderen tussen 10 en 12 jaar kregen de kans om bewust te worden van de klimaateffecten voor de deur en konden zelf aan de slag gaan met een ontwerp te maken voor hun eigen schoolplein. Met een serie van participatieve knutselworkshops gingen de klassen op een creatieve wijze oplossingsgericht aan de slag. Om de schaal van de ontwerpen te snappen namen wij de kinderen mee het schoolplein op om een besef te krijgen van de vorm van het plein en vrijer te kunnen dromen hoe het plein eruit kon zien. Door je eigen schoolplein te ontwerpen leren kinderen te kijken naar hun eigen leefomgeving en bewust te worden van de effect van het klimaat in de stad.

“Van grauw en grijs naar groen en blauw” zingen de kinderen van de Basisschool De Wissel in hun eigen groene schoolplein rap.

Vanuit STIPO zijn we erg blij met het bereiken van een jongere generatie met inhoudelijke en praktische kennis over het inrichten van (semi-)publieke ruimte, waarbij lessen over de inrichting van publieke ruimte kunnen worden geïmplementeerd. Daarnaast is dit project een manier om de gebruikers van een ruimte direct te koppelen aan de kunst van het inrichten en ontwerpen van die ruimte, wat een unieke kans is in onze ogen! 

De gelukkig winnaar: de Agnusschool, kreeg een volledig gesubsidieerd groen plein! Volg de voortgang van het plein op https://rondomgww.nl.