Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rijnhuizen Nieuwegein

Transformatiegebied met historie

Rijnhuizen heeft fraaie natuur, water om in te varen en te vissen, een fort met park en een kasteel met kasteeltuin. Het is ook een kantorengebied van 80 hectare met 100 eigenaren in transformatie. De parels zijn verstopt. Er is volop interesse om, zo centraal in Nederland, te wonen. Het is tijd om van Rijnhuizen een mooi en herkenbaar woon-, werk- en leefgebied te maken. Tijd voor transformatie. Het netwerk waarin dat gebeurt, is Club Rhijnhuizen.

Missie

De clubleden werken samen aan kwaliteit en identiteit. Rijnhuizen is een gebied met 100 eigenaren dat stapsgewijs, organisch wordt ontwikkeld. Iedere nieuwe ontwikkeling en ieder initiatief, klein en groot, draagt bij aan de identiteit en versterkt de gebiedskwaliteiten als er goed wordt samengewerkt.

Samen Stad Maken: coöperatieve gebiedsontwikkeling

Club Rhijnhuizen is het platform voor iedereen die in Rijnhuizen woont, werkt, initiatief neemt, eigendom heeft en ontwikkelt. We werken samen aan de herkenbaarheid van Rijnhuizen en een hogere gebiedskwaliteit door gezamenlijke evenementen, nieuwe voorzieningen, activiteiten voor medewerkers en bewoners, diensten voor eigenaren en bedrijven, duurzaamheid, gezamenlijke gebiedsmarketing, placemaking en kwaliteit van de openbare ruimte. Echt samen stad maken!

Netwerk

De Club Rhijnhuizen is het netwerk waardoor bewoners, medewerkers en bedrijven zich meer thuis voelen, nieuwe ondernemers en initiatiefnemers kennis kunnen maken met het gebied, nieuwe bewoners in een warme omgeving aankomen en eigenaren en ontwikkelaars samenwerken aan een kwalitatieve transformatie. 

Bezoek hier de website van Club Rhijnhuizen voor al het laatste nieuws over de ontwikkelingen in Rijnhuizen.

Taken

De Club heeft een zelfstandige businesscase gebaseerd op een percentage van de gebiedsbijdrage van projectontwikkelaars en lidmaatschap van eigenaren en gebruikers. Hiervoor is een gebiedscoöperatie opgericht. De Club richt zich op vier kerntaken:

  1. Kwaliteit en duurzaamheid van het gebied vergroten
  2. Placemaking, van ruimte naar plek, placemaking coalities, prijsvragen en evenementen
  3. Matchmaking, markt-overheid-samenleving
  4. Gebiedspromotie, informatie delen en imago verbeteren.

Resultaat

De Club bestaat sinds 2016 en is opgericht door Emilie Vlieger en Hans Karssenberg. In het gebied is de verandering gestart met de eerste woningbouw, sloop-nieuwbouw en transformatie. We werken samen aan energiebesparing. We hebben een kwaliteitskader uitgewerkt en er zijn heldere financiële spelregels voor ontwikkeling. We organiseren Clubdagen, NL Doet, Rhijnhuizen RUN, Monumentendag en andere evenementen. We schrijven prijsvragen uit voor tijdelijk gebruik en we toveren het gesloten Fort Jutphaas stap voor stap om in een openbaar gebiedspark. De eerste Clubavond begonnen we met 10 personen, inmiddels hebben we 300 deelnemers op de lijst en leiden we bijna elke week een nieuwe projectontwikkelaar of initiatiefnemer rond in het gebied. Het leegstandspercentage is teruggelopen van 40 naar 30%. Rijnhuizen is landelijk pilot project voor het Ministerie en barst van de energie.

Voor STIPO is de opdracht afgelopen, maar het gebied houdt een warme plek in ons hart en we blijven betrokken bij de verdere ontwikkeling.