Wil je inspiratie over gebiedsontwikkeling en updates over trainingen, events en projecten ontvangen? Schrijf je dan in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dirk de Jager versterkt het team van STIPO

Graag stellen we je voor aan onze nieuwe collega Dirk de Jager. We zijn trots dat Dirk zich aan STIPO verbindt als associate. Dirk heeft jaren ervaring als bestuurder in de stadsdelen West en Zuidoost in Amsterdam. Hij was onder andere verantwoordelijk voor complexe gebiedsontwikkeling. Daarnaast is Dirk actief in Turkije en India bij het ontwikkelen van duurzame mobiliteitsoplossingen in grote steden. Hierbij ligt de focus op het bevorderen van het gebruik van de fiets. Ter introductie geeft Dirk zijn visie op de verdichting van steden, mede gebaseerd op zijn ervaring in Amsterdam Zuidoost.

Goede groei

“De Nederlandse steden staan voor een grote opdracht en uitdaging om vele tienduizenden woningen op een verantwoorde manier bij te bouwen. In veel gevallen gaat dit om verdichting en transformatie van bestaande gebieden. Mijn motto is dat alles wat erbij gebouwd wordt een toegevoegde waarde dient te hebben voor zowel de nieuwe bewoners als wel voor de bestaande bewoners en ondernemers.

Gentrification en Not in my backyard liggen hierbij op de loer. Het is heel begrijpelijk dat bewoners in een bestaande wijk met argusogen naar de geplande komst van grote nieuwprojecten kijken. Veel vragen en bedreigingen komen naar boven; gaat de gezelligheid en saamhorigheid in de buurt niet weg? Zijn die nieuwe woningen ook voor onze kinderen beschikbaar en betaalbaar? Worden wij hier niet verdreven? Gaat ons groen niet weg? Kunnen we onze auto nog wel parkeren? Wordt ons uitzicht niet ontnomen? Dit zijn zeer terechte zorgen en ook belangen.

Tegelijkertijd hebben we woningen nodig en we kunnen niet het hele groene landschap volbouwen. Groei van een stad kan ook positieve zaken met zich meebrengen zoals meer en betere voorzieningen, werkgelegenheid en nieuwe bewoners met nieuwe ideeën en kwaliteiten. De kwaliteit van leven in de stad kan er beter van worden.

Samen stad maken

Gentrification en Not in my backyard hoeven niet als een natuurverschijnsel over ons heen te komen. Door samen met de bewoners een visie en strategie te ontwikkelen die ook verbeteringen voor de buurt gaan opleveren wordt het speelveld verrijkt en vergroot. In de K-buurt (Bijlmer, Amsterdam Zuidoost) mocht ik als stadsdeelbestuurder de afgelopen vier jaar ruimte geven aan de buurt zelf om een stedenbouwkundig plan te maken. Dit was het resultaat van een participatiestaking.

Het was een spannend proces voor zowel de bewoners als de betrokken ambtenaren, raadsleden en bestuurders. Maar het is gelukt. Er ligt een gedragen visie en mooi plan met nieuwe woningen, een prachtig nieuw plein van en voor de buurt, een nieuw buurthuis, sport en -speelvoorzieningen met behoud van voldoende groen. En het resultaat is onder andere dat er niet volgens de oorspronkelijke opgave 900 woningen bij komen, maar er nu 1500 woningen zullen worden gerealiseerd. Een divers aanbod van woningen (40-40-20) met ook veel jongerenwoningen die echt hard nodig zijn in Zuidoost. Een deel van die woningen komt met voorrang beschikbaar voor de buurt.

Nu zal een dergelijke aanpak niet in alle buurten mogelijk zijn, maar een aanpak met vertrouwen, ruimte, erkenning van elkaars expertise en positie zijn wel voorwaarden in het proces. Dit vereist een bewustzijn en soms ook kwetsbare opstelling van alle betrokkenen. Deze manier van werken is de enige mogelijkheid om de grote opgaven van verdichting in de steden op een verantwoorde manier te realiseren en waarde aan buurten en steden toe te voegen.”