Schouwburgplein Rotterdam.

Schouwburgplein, hét culturele stadsplein van Rotterdam

Het plein is omgeven door culturele instellingen die circa 2,5 miljoen bezoekers per jaar trekken. Bezoekers van Rotterdam lopen voor een groot deel, en steeds vaker, vanuit Rotterdam Centraal over het Schouwburgplein naar de stad. Direct aan het plein wonen honderden mensen en zijn tientallen bedrijven gevestigd.

 

Het plein staat zowel op de lijst van de mooiste pleinen ter wereld, alsook de lijst van de lelijkste pleinen. Feit is dat het plein, dat feitelijk een dak is van een parkeergarage, door ontwerp, materiaal en omvang lastig is om goed te laten functioneren.

 

Verenigd plein

De Vereniging Verenigd Schouwburgplein (VVS), waar Jeroen Laven (STIPO) een van de bestuursleden van is, spant zich in om het plein optimaal te benutten als cultureel stadsplein. Twee pleinmanagers programmeren meer dan 80 programma’s per jaar op het plein en faciliteren partijen die het plein willen benutten. De VVS werkt mee aan de inrichting van de buitenruimte. Niet alleen permanente verbeteringen maar ook tijdelijke zoals Enzo’s, een tijdelijk podium, en zelfs de realisatie van het grootste pop-up (kunstgras) park van de wereld. De VVS spant zich in voor goede plinten, voor verduurzaming van het plein en voor het versterken van de relatie met aangrenzende gebieden. Seven Square Endeavour is bijvoorbeeld een wereldwijd programma om 7 pleinen over de wereld te verduurzamen; het Schouwburgplein is er één van. De VVS speelt op verzoek van de gemeente ook een programmerende rol voor het Kruisplein en Stationsplein.

Het team:

Meer weten?

icoon mailJeroen Laven
icoon E-mailadres succesvol gekopieerd naar klembord