Park Frankendael Amsterdam.

Park Frankendael Amsterdam

Een nieuw park voor Amsterdam

Hoe vaak mag je een nieuw park toevoegen aan een stad als Amsterdam. Als het aan sommigen had gelegen hadden er op Frankendael nu woningen gestaan. We hebben ervoor gestreden om er een publiek park van te maken met een enorme historische, culturele en ecologische rijkdom. Park Frankendael is in de afgelopen twee decennia uitgegroeid tot een geliefd en goed gebruikt stadspark van formaat. Hans Karssenberg was van 1993 tot 1997 projectleider om hiervoor de eerste stappen in gang te zetten, een nieuw ontwerp te laten maken en de eerste investeringen op gang te brengen.

 

Water!

De eerste investering werd op gang gebracht door het Waterschap. Er kwam een bijzondere samenwerking: het waterschap kreeg zijn waterberging en hoeft de polder daardoor minder te bemalen; maar wel binnen het ontwerp uitgegraven waardoor het park zijn eerste ontwerpstap uitgevoerd kreeg. Daarmee was de wording van het park onomkeerbaar.

 

Huize Frankendael

Een belangrijk anker in het park is Huize Frankendael. De Watergraafsmeer, ooit een meer, werd in de 17e eeuw ingepolderd. In het midden werd een weg aangelegd: de Middenweg. Kruislings daarop de Kruislaan. Van daaruit werd de polder als lusthof en buitenplaats voor rijke Amsterdammers ontwikkeld. Ooit stonden er talloze buitenhuizen. Huize Frankendael is daarvan als laatst overgebleven. De woning was in bezit van de gemeente en had dienst gedaan als dienstwoning voor de beroemde stadsarchitect Ben Merkelbach. Tijdens de start van het project werd er alleen nog in gewoond. Het Huis heeft weer een publieke functie gekregen met theehuis Merkelbach en dient als trouwlocatie. De historische tuin is gerestaureerd en op de fundamenten is de tuin herbouwd.

 

Landschapspark

Daarachter was al langere tijd met veel liefde een landschapstuin ontstaan met de vijf archetypen Hollandse landschappen. In een fraaie ronde kun je er de verschillende landschappen van Nederland ervaren. Inmiddels zijn er ook ijsvogels te vinden!

 

Bestaande gebruikers omarmen

De schooltuinen en volkstuinen waren al goede gebruikers van het park. Ze zijn opgenomen in de routes van het park op een manier dat ze ’s avonds afsluitbaar zijn.

 

Restaurant De Kas

De oude Stadskwekerij werd omgetoverd tot publiek park met een geliefde speeltuin bij het ooievaarsnest. De hoofdkas en de achterliggende kassen werden door Gert Jan Hageman omgetoverd tot een kwalitatief  biologisch restaurant. Tussen de gangen door kun je rondwandelen tussen de groenten en kruiden die je daarna op je bord krijgt.

In opdracht van:

Gemeente Amsterdamicoon externe link

Het team:

Meer weten?

icoon mailHans Karssenberg
icoon E-mailadres succesvol gekopieerd naar klembord