The City at Eye Level.

Menselijke maat

De kwaliteit van de openbare ruimte is de ruggengraat van een duurzame stad. Goede steden, plekken waar je graag langer wilt verblijven, menselijke maat en interactie met gebouwen en straten, eigenaarschap bij gebruikers, placemaking en goede plinten (een actieve begane grond) en een aanpak waarbij de gebruikerservaring centraal staat – dat is waar de stad op ooghoogte om draait.

 

Het boek

Wij helpen steden bij het ontwikkelen van dit soort plekken, in samenwerking met onze internationale netwerken. De tweede editie van ons open source boek is samen met 90+ co-auteurs ontwikkeld, en mede mogelijk gemaakt samen met UN-Habitat, Future of Places, Project for Public Spaces, Faculty of Planning of the University of Porto Alegre, Copenhagenize en Gehl Architects. Het boek is beschikbaar in het Engels en Portugees. De City at Eye Level is niet alleen een boek, maar ook een dynamisch netwerk en open source platform.

 

Plinten

Eén van onze kernpunten is hoe gebouwen bijdragen aan de openbare ruimte. We zien openbare ruimte als een driedimensionale omgeving, niet alleen het platte straatvlak. Het is alles wat je ervaart als voetganger. Het meest cruciale deel van een gebouw voor de stad op ooghoogte is dan de begane grond die je als voetganger het meeste ziet: de ‘plint’. Wat ervaar je als voetganger? Vormen de gebouwen, hun functie en hun ontwerp, een aantrekkelijke stedelijke omgeving waar je je thuis voelt? Verbinden de plinten de voetgangersstromen in een stad? Wat zijn geschikte functies voor plinten?

 

Plekken

Een andere belangrijke focus is om van anonieme ruimte goede menselijke plekken te maken, met behulp van ‘placemaking’. Denk aan de Italiaanse piazza: de verzamelplek waar mensen elkaar ontmoeten en bij elkaar komen, een levenswijze. Mensen voelen zich diep verbonden met hun eigen lokale piazza. Dit is het gevoel dat we creëren met placemaking, zodat gebruikers en eigenaren zich betrokken voelen bij hun openbare ruimte. In onze ervaring willen mensen graag wonen en werken op plekken die ze kunnen koesteren. Ze willen graag bijdragen en verbinden met andere mensen.

 

Gemeenschappen voor actie

Met onze lokale en wereldwijde netwerk aan partners, co-creëren we stadsbrede strategieën voor goede menselijke maat in straten en op plekken, ontwikkelen we strategieën voor nieuw ontwikkelde gebouwen, helpen we bij het vernieuwen van bestaande straten en buurten, organiseren we workshops om te co-creëren met een lokaal netwerk, zetten we straatcoalities en ‘place management’ op en geven we lezingen, organiseren we trainingen, programma’s en masterclasses.