Bakkerij de Eenvoud.

Eenvoud als basis

Een blauwe schaftkar, een rookpluim uit de schoorsteen en de heerlijke geur van vers gebakken brood. Dat is Bakkerij de Eenvoud van social designer Peik Suyling. Al enkele jaren werkt STIPO samen met Bakkerij de Eenvoud om verhalen op te halen in buurten en om gesprekken aan te gaan over moeilijke onderwerpen.

De bakkerij ontstond op initiatief van Peik Suyling, aan het begin van de crisis. In de tijd waarin er minder kon en veel moeilijke (en niet altijd begrijpelijke) keuzes gemaakt moesten worden, ontstond er een sterke behoefte aan een plek waar juist op zoek gegaan kon worden naar de eenvoud van gebeurtenissen en processen. Vanuit dit idee ontstond de bakkerij: een mobiele plek voor ontmoeting, waar iedereen uitgenodigd wordt te zoeken naar de eenvoud in complexe onderwerpen.

 

Van thuisgevoel tot zorg voor elkaar

De bakkerij stond al op meerdere plekken in Amsterdam, maar ook in Hongerige Wolf (Groningen), Vlieland, Wijk aan Zee en Rotterdam. Op al deze plekken werden mensen uitgenodigd om in de bakkerij mee te helpen brood te bakken. Natuurlijk eerst het deeg kneden. Daarna het deeg laten rijzen om er vervolgens broodjes van te kneden. De broodjes kunnen dan zo de voorgestookte leemoven in. Tijdens het wachten ontstaan er allerlei gesprekken over thuisgevoel in de buurt, zorg voor elkaar, veiligheid, samen dingen organiseren en nog veel meer.

 

Verbinding tussen formele en informele partijen

De bakkerij vormt de verbinding tussen vraagstukken van formele partijen en de kracht van informele netwerken in buurten en dorpen. Dit kan gaan over mantelzorgondersteuning, gebiedsontwikkeling, krimpgebieden, etc. In de bakkerij is ook plek voor formele partijen. Juist in de verbinding tussen formeel en informeel ligt de kracht.

 

Bijdragen aan blijvende verandering in buurten

De bakkerij staat altijd op een openbare plek zodat iedereen vrij is om binnen te lopen. Het helpt om mensen op straat aan te spreken en uit te nodigen. Bakkerij de Eenvoud wil een zo divers mogelijk publiek bereiken en met elkaar in gesprek laten komen. Vanuit deze nieuwe verbindingen ontstaat een fundament waarop buurtbewoners verder kunnen bouwen aan blijvende verandering.

 

De dependances van de Bakkerij

Eén van de blijvende veranderingen kan zijn dat er een dependance van Bakkerij de Eenvoud ontstaat. Zo staat er op Vlieland een mobiele oven die door Staatsbosbeheer op allerlei plekken op het eiland geplaatst kan worden. In Hongerige Wolf hebben bewoners een eigen oven gebouwd in een mobiele keet. En in Amersfoort wordt de eeuwenoude oven van een hofje gerestaureerd om de traditie van brood bakken voor de buurt in ere te herstellen.

Het team:

Meer weten?

icoon mailSander van der Ham
icoon E-mailadres succesvol gekopieerd naar klembord